· 

Argwaan

1720

 

 

 

The truth is simple,

 

but the seeker of truth is

 

complex. Who sees this?

 

[Mooji]


1721

We hebben net een natuurkundige gevonden

 

die deeltjes precies zo argwaant als zijn vriendin

 

Alsof de schepping uit ballorigheid in herhaling viel

 


1721-01

OP DE HIELEN

 

Als ik een deeltje continu blijf fotograferen, elke microseconde, zodat ik precies weet welke pad het bewandelt, dan beïnvloed ik hem. Hij heeft last van flitslicht, wordt'ie schuw van, is'ie niet zichzelf.

 

 

 

 

Luister! Waar je ook heen gaat, overal hangen camera's. Ik blijf je continu beloeren, elke stap die je zet, en registreer alles. Als jij daar last van denkt te hebben, so what? Pas op met wat je zegt, doe geen stomme dingen.

 1721-02

NAADJE VAN DE KOUS

 

Door heel precies te kijken wat-en-waar, probeer ik te achterhalen hoe al die onverklaarbare dingen kunnen gebeuren in de verhalen hieronder... Maar het is mij en mijn collega's de afgelopen 100 jaar nog niet gelukt.

 

 

 

 

Ik wil voorkomen dat je weer met zo'n ongelofelijk, bizar verhaal komt aanzetten. Daarom check ik het met alles en iedereen, om je ooit op tenminste één leugen te kunnen betrappen. Al moet ik er 100 jaar mee doorgaan.

 1721-03

TUSSENTIJDS

 

Als ik een deeltje eerder fotografeerde op plek A, en nu op plek B, dan is het NIET helemaal correct om aan te nemen dat het direct van A naar B bewoog. Onderweg zou het deeltje eventjes een golf kunnen zijn geworden, bijvoorbeeld om zich door een lens te bewegen. Of tijdelijk even zijn gesplitst in tweeën. Of een avontuurtje met een virtueel deeltje zijn aangegaan.

 

 

 

 

Ik zag je eerder op plek A, en nu op plek B. Het lijkt wel alsof je er rechtstreeks heen bent gelopen, maar... Misschien maakte je een omweg en jatte je een fiets. Of heb je onderweg even geslapen, met een vent die je daarna in zijn snelle auto wegbracht? Of heb je stiekem even een snor en baard opgeplakt zodat je een tijdje van de aardbodem leek verdwenen?1721-04

TO BE?

 

Of een deeltje werkelijk BESTAAT tussen A en B - als'ie niet wordt geflitst - daar valt hooguit iets over te zeggen in termen van kansen. Normale eigenschappen van ruimte, tijd en materie worden in veel experimenten met voeten getreden. Er is ZEKER iets niet-fysieks aan de hand, waarbij volstrekt andere natuurwetten gelden. Daarvoor kennen we wel een paar formules, waarvan we de betekenis niet goed kunnen doorgronden.

 

 

 

 

Eerlijk gezegd, mijn foto-apparatuur stond even uit, dus waar je vanmiddag rondhing? In mijn systeem vind ik daarvan geen files. Aangekomen bij B herken ik je aan hoe je er uitziet en je geheugen, maar of je werkelijk degene BENT die bij A vertrok? Ik heb geen bewijs dat je tussen A en B ook werkelijk BESTOND. Wie weet had je een bijna-dood ervaring, ben je hierheen vervoerd en later weer opgepept.

 1721-05

WISSEL

 

Een deeltje vliegt van A naar B. Een ander deeltje vliegt van C naar D. Tijdens hun vlucht zouden ze kunnen zijn verwisseld, zodat A naar D vloog, en B naar C. Deeltjes hebben geen identiteit. Wel een stuk of wat meetbare eigenschappen, maar die kunnen zijn veranderd of verwisseld.

 

 

 

 

Ja, verdorie, hoe kan ik nou zeker weten of jij en je tweelingzus elkaar onderweg niet zijn tegengekomen? Misschien hebben jullie je kleren verwisseld, en paspoorten, en verhalen uitgewisseld. Laat eens kijken! Of nee, laat ook maar, tegenwoordig kunnen ze zelfs moedervlekken transplanteren.1721-06

AANVLIEGROUTE

 

Een deeltje vliegt van A naar B via tunnels. Dat kan via route 1 of route 2. Iets maakt die keuze, totaal onvoorspelbaar en onbevooroordeeld. Onderweg maak ik geen foto's. En dan blijkt het mogelijk dat één deeltje beide paden tegelijkertijd heeft verkend. Daarná blijkt bij B de definitieve keuze. Als er onderweg langs route 1 iets viel mee te maken, bijvoorbeeld een polarisatie of magneet, maar het deeltje koos route 2, dan blijkt dat WEL wat uit te maken. Heel subtiel, maar meetbaar.

 

 

 

 

Dus je kon via twee mogelijke metroroutes hierheen reizen. Je kende die routes eerder nog niet, zeg je. Dat klopt met de camerabeelden die ik heb opgevraagd. Maar goed, je koos willekeurig voor route 2? Terwijl nu blijkt dat er langs route 1 een bom is afgegaan. Had je misschien een vaag voorgevoel?

En wat doet het je, om te weten dat je ternauwernood aan de dood zou zijn ontsnapt? Valt het tegen? Je vindt toch dat ik je te veel op je nek zit?1721-07

MOE

 

Een deeltje heeft een heel beperkt vermogen om zijn eigenschappen mee te kunnen delen. Als hij precies vertelt waar hij is, heeft hij niet veel puf meer om ook nog te rapporteren hoe snel hij beweegt. En vice versa.

 

 

 

 

Dus tijdens het vertellen van je verhaal wordt je moe. Je komt nooit toe komt aan het laatste detail. Herinner je je waar je bent geweest, dan vergeet je hoe snel je liep. Onthield je hoe laat, dan vergeet je hoe je je voelde.

 1721-08

VRIJHEID

 

Informatie die een deeltje ons niet vertelt, ligt überhaupt niet vast, is fundamenteel onbekend, onweetbaar, onzeker, ongemanifesteerd, een vraagteken, onbestaand, dat-wat-nu-niet-is.

 

Positiever geformuleerd: Vrijheid! Openheid, de mogelijkheid om later een keuze te maken. Hoe dat precies gebeurt weten we niet.

 

 

 

 

Alsof je voortdurend dingen voor me verzwijgt, expres vaag laat, of dubbelzinnige woorden gebruikt, zodat ik nooit alle feiten precies op een rijtje krijg. Ik probeer het al zo lang, maar het lijkt fundamenteel onmogelijk.

 

Doe je dat om toch nog een stukje vrijheid te behouden? Zodat je de vergeetachtigheid van vandaag later nog kunt invullen, zoals het jou toevallig goed uitkomt?

 1721-09

TELEPORT

 

Bij punt A worden eigenschappen van een deeltje 1 overgedragen - via bijvoorbeeld licht - en doorgeseind naar punt B, en daar overgedragen op deeltje 2, dat daarna niet te onderscheiden valt van deeltje 1.

 

 

 

 

Het lijkt alsof je rechtstreeks met de trein bent gekomen, maar hoe kan ik nou weten of je niet je tweelingzus hebt gebeld, en haar verteld hebt welke kleren ze aan moet trekken, en welke verhalen aan mij te vertellen? Hoe weet ik helemaal zeker dat jij jij bent?

 1721-10

QUANTUM TUNNELING

 

Een deeltje bevindt zich links van een muur. Hij heeft niet de energie om zich er doorheen te boren.

Maar plotseling 'floept' hij naar de andere kant van de muur, zomaar, moeiteloos. (omdat de onzekerheid van zijn locatie groter was dan de dikte van de muur.)

 

 

 

 

Dus je komt hier doodleuk aanrijden met de metro, vanaf thuis, maar ik hoor net op de radio dat een grappenmaker halverwege een heel diepe geul heeft gegraven, van een meter breed. Ben je daar zomaar overheen gesprongen, jij met je dieptevrees?

 1721-11

VERSTRENGELING

 

Twee deeltjes, X en Y, die even bij elkaar in de buurt waren, kunnen eigenschappen uitwisselen. Maar hun totale energie moet gelijk blijven. Bijvoorbeeld voorheen 7, dan daarna ook. Zoals de boven- en onderkant van een dobbelsteen. De verdeling kan 1+6, 2+5, 3+4, 4+3, 5+2, of 6+1 zijn. De twee energieën zijn verstrengeld, blijven verbonden.

 

 

 

 

Ik heb de hele TV uitzending gezien, en zag dat je de koning hebt ontmoet. Of was het die gehaaide tweelingzus van je? Maar niet jullie beiden. Hoe kan het dat jullie verhalen achteraf altijd kloppen? Worden we continu afgeluisterd? Heb je je mobiel aanstaan, zodat zij nu hoort wat je mij vertelt? Geef hier dat ding! Of heb je die van mij gehackt?

 1721-12

SPOOKY ACTION

 

Al vliegen verstrengelde deeltjes honderd kilometer uiteen, als je de vrijheid van deeltje X manipuleert, dan WEET deeltje Y dat meteen. Alsof afstand niet bestaat. Wiskundige uiterst simpel. Voor een natuurkundige zoals Einstein, 20 jaar frustratie. En nog steeds vechten tientallen verklaringen er over met elkaar.

 

 

 

 

Laatst heb ik je compleet gebrainwashed, om ervoor te zorgen dat je precies het omgekeerde zou vertellen van wat je wilde. Toen ik je tweelingzus ondervroeg, klopte haar verhaal nog steeds met dat van jou! Echt creepy. Hè, wat zeg je? Totaal niet creepy? Meen je dat nou, of juist niet?

 1721-13

CONFLICTLOOS

 

Wat de natuurwetten betreft 'klopt' het gedrag van deeltjes precies. Wat er ook gemeten wordt, hoe dan ook, door wie dan ook, wanneer dan ook.

 

Eigenschappen die we niet (kunnen) meten, oftewel vrijheid, gebruiken deeltjes zodanig dat er nooit een onderling conflict optreedt. Alsof ze door één centrale commandopost worden aangestuurd.

 

 

 

 

Het enige dat ik steeds weer merk is dat jouw verhalen niet met die van anderen in conflict zijn. Geen enkel bewijs van leugenachtigheid krijg ik helemaal rond.

 

 Maar veel van wat je zegt te weten, of niet te weten, of van plan bent, lijkt uiterst verdacht en misleidend. Alsof je draadloos aangestuurd wordt door een centrale instantie die mij knettergek wil maken.1721-14

BEHEERSING

 

Zelfs als je een deeltje opsluit, compleet probeert te beperken, dan valt het niet te volledig te kennen. Dan blijken er aanwijzingen van een onzichtbare overlap met de omgeving.

 

 

 

 

Zelfs als ik je opsluit in een klein hokje - en ik snap niet hoe je daar in hemelsnaam rustig onder blijft - dan kom je met nieuwe ideeën en inzichten. Heb je een soort telepatisch contact met je tweelingzus?1721-15

VRIJHEID WINT

 

Vrijheid van deeltjes lijkt zeer fundamenteel. Wat een deeltje ook doet of kiest, relaties met het geheel blijven consistent. Desnoods moet 'de wereld' zich maar aanpassen, in de toekomst, in het verleden of ergens ver weg in de ruimte, maar vrijheid van een deeltje wint het hoe-dan-ook van common sense.

 

 

 

 

Helaas kan ik niet direct in je hoofd kijken. Indirect kan ik zo wel veel mogelijk waarnemen of je beperken. Maar wat je binnen die onzekerheid ook doet of kiest, je lijkt er verdomme altijd mee weg te komen. Het gaat mijn argwanende verstand volledig te boven hoe je dat elke keer weer flikt, gladjanus.Ongeloof stopt argwaan

1722

Tja, argwaan, hoe is die ooit ontstaan? Wat de linkerkant betreft kunnen we Einstein aanwijzen als de aanstichter. Hij begon ruim 100 jaar geleden twijfel te zaaien over het wel-of-niet bestaan van deeltjes. En rechts, wie was ook alweer de eerste schuldige mens, die kost-wat-kost zichzelf en zijn medemensen ging argwanen, om opheldering te krijgen, om hen kunnen verklaren, dus om hen te kunnen beheersen? Zelfde onderliggende euvel: de waan van het - in gedachten - kunnen lossnijden en analyseren van een deel van het Geheel. Het zaadje van die oer-misvatting wordt van ouders op kind doorgegeven in de vorm van het volgende geloof, een soort drie-eenheid:

 

1) Tijd en ruimte bestaan, met daarin materie
2) Van daaruit komt er informatie op ons af
3) Richting... onbegrijpelijk... bewustzijn

 

Die aanname is bijna correct, en werkt vrij redelijk... totdat we in de buurt komen van grenzen van controle & vrijheid. Dan lijkt het alsof tijd, ruimte, materie en informatie in elkaar gaan overvloeien en een tergend geniepig spelletje met elkaar aangaan. Natuurkundigen hebben daar nog wel wat formuletjes voor, maar als verklaring niet meer dan een anti-slaapmiddel. Voor wie écht wakker wil worden - waarvoor diepe aannames dienen los te rammelen - what about this:

 

3) In den beginnen was er... bewustzijn
2) Daarin komt informatie op, text, kleuren, getallen
1) die doen vermoeden dat tijd, ruimte en materie bestaan

 

Computerprogrammeurs en gamers hoeven niet verbaasd te staan, want zij weten hoe het rekenwerkt en het virtuele beleefd wordt. Als je bewustzijn vergelijkt met een computer... dan zijn alle bovengenoemde verschijnselen simpel in te programmeren, inclusief de hartewens om aannames vast te pinnen. Op het scherm 'zien' we afstand, schijnbaar onoverbrugbare pixels en 'toevallige' correlaties, maar de hele vertoning komt voort uit één en dezelfde software. Razend knap geprogrammeerd, dat dan weer wel, misschien té razend om er geen slapeloze nachten aan over te houden. Van een geloof vallen is niet makkelijk. Maar toch geen té hoge prijs voor het voorgoed beëindigen van argwaan?  3-2-1 in plaats van 1-2-3, that's all. Of zie het als de slang in het paradijs die zichZelf binnenstebuiten keerde.

 

P.S. Bij wie de bange vraag opkomt: wie het is die op het scherm kijkt? JIJ.

 


1723

ECHTHEID

 

Mevrouwtje toch, wat is er met U aan de hand?

Meneer, het is toch vreselijk wat ze mekaar aandoen. Want hij liegt wel dat'ie vreemd gaat, maar het is helemaal niet echt waar. Zijn hele gezin moet er onder lijden, en de hele verdere familie in rep en roer. Waarom moet dat zo nodig? Kunt U er niet iets aan doen, iedereen vertellen hoe het eigenlijk zit, dat hij wél een eerzaam mens is, maar doet alsof van niet? 

Zozo, U bent flink overstuur, zie ik. Wilt U hier even tot rust komen? Koffie? Zal ik wat popcorn voor U halen?

Ja, nee, dat verandert toch niets aan de situatie, al die onnodige pijn! En zijn boze collega's... nog even en hij wordt ontslagen, wat een onrecht! Dan zitten ze straks zonder geld, wie weet moeten zijn kinderen het huis uit... Meneer, dit kán toch niet, en U weet toch ook hoe het zit, en U heeft een mobiel, U kunt het toch doorgeven, om te zorgen dat het stopt, nu meteen!

Dat ik zijn baas en zijn vrouw opbel? Of dat álles stopt? En dan? Hij wil kennelijk ervaren hoe het is om zichzelf en zijn gezin bewust in de nesten te werken, in plaats van er uit. Leuk gevonden, toch? Misschien vindt hij het leven anders te saai, of het leven vind hem te saai.

Ja maar kijk dan toch eens hoe ongelukkig ze zijn. U kunt daar een eind aan maken?

Uiteraard. Maar er is gigantisch veel moeite ingestoken, en deep-down wil dit ervaren worden, echt waar, tot het eind aan toe. Wie weet hoe het afloopt...

Maakt niet uit. Ik wil dat al deze onzin stopt, NU!

Dat deze ervaring stopt? Snapt U niet dat ervaren - welke ervaring dan ook - überhaupt niet zo héél echt is?

Néé, het moet gewoon stoppen.

Goed, dan zet ik nu de projector uit. Dan mag U zelf aan de hele zaal vertellen wat de échte waarheid is.

 


1724

BELEDIGD

Van egoïsme af,

dat kun je niet zelf

Laat de HEL je helpen

Door je totaal te  beledigen

Je arrogantie en schijnheiligheid,

je vele illusies en wanen beschermend?

Een muur ter verdediging wat “van jou” is?

Maar je hebt helemaal Niets, en je bent Niets

Hoogste tijd dat iemand je zegt: BARST!

waardoor er Licht naar binnen kan

Dan pas kun je Zien wat-is

Door alles te verliezen

zien dat je zonder méér bent

Dus léér van pijn, jij UILSKUIKEN!

Als een wijze uil die denkt Zelf te denken,

zie je niet op welke starre, half-onbewuste wijze?

Afwijzend, neutrale intelligentie van Alles uitsluitend

Dus het leven wil je beledigen, tot er Niets van je over is

Tot helderheid inziet dat je al leeg bent, ledig, volledig

Mag je geheel uitputten, zie je je zelfgegraven put?

Totdat Niets je vasthoudt en je compleet instort

je muren, tot er niets meer te kwetsen valt

tot je onkwetsbaar bent, en compleet

dus geheel, Goddelijk en eeuwig

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

BIJSLUITER: Bezoek van deze site kan ongewenste bijwerkingen hebben. Geliefde aannames kunnen losrammelen, waardoor het psychologische immuunsysteem wordt aangetast en onverbloemde Realiteit kan binnendringen. Angst, onrust en verwarring zijn tijdelijke ontwenningsverschijnselen van de aandoening "persoonlijkheid", waarna onherstelbaar verlies kan optreden van geloof in zorgen, egoïsme en afgescheidenheid. Neem in geval van heftige bijwerking contact op.