Goeroe in Ikea

Is je tijd om - als persoon, maar nog niet als lichaam - en je reageert niet op rampspoed of flitsen van inzicht, dan kan een goeroe verschijnen, bijvoorbeeld in de gedaante van vuilnisvrouw. Ze helpt je zoeken naar gedateerde aannames en vastgekoekte gevoelens, vergezeld van liefdevolle uitleg. Ondankbaar werk, want ‘s nachts gaat men stiekem weer wat terugvissen uit de kliko.

Zelfde muffe rommel, maar nu een wierrookje erbij, opgesteld in een afschrikwekkend heilig kamertje naast een Buddhabeeldje van de Action? Helaas, zij valt niet te foppen. Als er na eindeloos getouwtrek toch wat namaakvoldoening verdwijnt gaan de meesten shoppen. Bij de Ikea natuurlijk, voor een nieuwe comfort zone.

Daar vind je wellicht een goeroe in de gedaante van vrijwilliger die je ‘shortscuts’ toont. Eerst vertrouwenwekkend, maar plotseling jaagt hij je tussen 2 droomkeukens door naar de kinderafdeling, waar nog herinneringen te verwerken zijn. Na een laatste avondmaal van gehaktballetjes daal je de trap af naar de spirituele droomwereld. Even rondsnuffelen op de afdeling verlichting, en dan gromt’ie “Verder!” Vind je dan eindelijk het Goede... “Nee, beddengoed, suffert!”

Bij de kassa blijkt geen enkele valuta acceptabel, dus schudt hij je zakken leeg. Alle prullaria afgeven, elke zekerheid, elke aanname, de wereld op z’n kop… tot je niet meer weet wie, wat of waar je bent. Zelfs je familiepas “Afgeven!” Nog wat prilste emoties herbeleven in de ballenbak en dan wordt er omgeroepen “of de vader nou *&@%! eindelijk zijn broedsel wil komen ophalen”, tevergeefs. Berooid en wel krijg je nog een genadige trap na, een andere bewustzijnstoestand in.

Buiten, doelloos en verward, helemaal op je Zelf aangewezen, merk je dat je in feite niks tekort komt. Alsof de essentie van de goeroe een onzichtbare klantenservice runt. Geleidelijk doorzie je dat Het één grote samenzwering is. Goedaardig, dat dan weer wel.

Niet langer afgeleid door nodeloze rommel wordt de werkelijkheid beter zichtbaar. Het leervermogen schakelt naar een hogere versnelling, en het leven biedt steeds nieuwe lessen. Er blijkt geen noodzaak voor het juk van egocentrisme en bezorgheid, zodat liefde en helderheid overblijven.

Uiterst bizar dat sommigen - hoe halen ze het in godsnaam in hun hoofd - zich geroepen voelen om opnieuw Ikea in te duiken. Maar nu Zelf als uitsmijter, waarschijnlijk om Lijden - ‘s werelds op 1-na beste goeroe - te snel af te zijn.

De essentie van de Goeroe (of van je Zelf, het Geheel, maar dat is hetzelfde) is vaak ook te herkennen in objecten, spulletjes, teksten, plaatjes, gedachten, etc. Kwestie van goed kijken. Zie de blog post "Verborgen realiteit bij Ikea" voor praktische aanwijzingen.

BIJSLUITER: Bezoek van deze site kan ongewenste bijwerkingen hebben. Geliefde aannames kunnen losrammelen, waardoor het psychologische immuunsysteem wordt aangetast en onverbloemde Realiteit kan binnendringen. Angst, onrust en verwarring zijn tijdelijke ontwenningsverschijnselen van de aandoening "persoonlijkheid", waarna onherstelbaar verlies kan optreden van geloof in zorgen, egoïsme en afgescheidenheid. Neem in geval van heftige bijwerking contact op.