Compacte aanwijzingen

om te komen tot volwassenheid

als voorbereiding op

het traject van zelfrealisatie

 

 

Signaleringsplan

Hoe ziet het er uit?

 

Wat te doen (optioneel)

 

FASE WIT: Eenheidservaring (kensho)

Ervaring van eenheid, openheid, ruimte, liefde, compleetheid, helderheid. Óf leegte, waarin niets ontbreekt.

Eenheid: zijn, bewustzijn, tevredenheid/bliss

Tijdelijk wegvallen van aannames en vragen. Dit gebeurt vanzelf, dus maak het niet tot doel. Besef van deze fase kan stil op de achtergrond blijven.

FASE PAARS:  Geïntegreerde staat

Doen, Denken, Zijn, en het universele vormen één vloeiend geheel. Acties gebeuren vanzelf, niets hoeven vast te houden.

Diep vertrouwen, inzicht, geen problemen, wensen, weerstand.

Wat je wenst (te weten) komt naar je toe, vanuit een grotere intelligentie. Hoe minder ego, hoe meer nieuwe ‘input’ en ‘output’ mogelijkheden je leert.

FASE Donkerblauw:  Natuurlijke staat

Puur, gedachteloos gewaarzijn. Moeiteloos accepteren wat-is. Bewust van bewust zijn. “ik” afwezig of onbelangrijk. Opent venster naar helderheid, liefde, vrijheid, kracht.

Angst, tekorten, doelen, problemen, oordelen lossen op

Niets moet. Praktisch denken af en toe. Let op pauzes, ruimte, stilte. Handel intuïtief, spontaan. Werkt dit beter dan vanuit denken? Zie je geluk, intelligentie, vergeving, waarachtig- en verbondenheid in werking?

FASE LICHTBLAUW: Flow / rust

Subtiel gevoel van diepte / stilte / aanwezigheid. Handelingen gaan vrijwel vanzelf, zonder neurotisch verlangen. Denken indien functioneel. Geen besef of focus op verplichting.

➤  Problemen tijdelijk onbelangrijker

Kun je af en toe stilstaan, rondkijken zonder iets te benoemen of verklaren? Kun je opmerken wanneer spanning opkomt en deze fase stopt?

FASE GROEN: Effectief

Angst niet overactief. Soepel kunnen omgaan met doelen. Niet bezorgd of sterk tekortkoment. Lekker in je vel.

➤  Problemen effectief kunnen oplossen, maar zin in méér

Effectief werken aan doelen. Kun je iets van controle opgeven om te zien of fase lichtblauw mogelijk is?

FASE GEEL: Normale onrust / gehaast

Helder denken afgeleid door angsten en verlangens, bezorgd om ‘ik’. Licht knagend gevoel, dwang, haast, het moet beter, oordelen, bezorgd om de toekomst. Niet kunnen rusten, denken wil dóór.

Denken verschuift problemen naar de toekomst of anderen

Deze fase wordt “normaal” gevonden, maar blokkeert authenticiteit. Kun je al het ‘moeten’ even van je afzetten, of naar een rustige plek gaan?

FASE ORANJE: Verwarring

Chaotisch denken, zwart/wit, oordelen, van het ene idee naar het andere springen, op de vlucht voor beklemmende gevoelens. Angst voor (vermeende) pijn en tekortkomen, (zelf)afwijzing, irritatie. Blokkering van levensenergie.

➤  Problemen willen oplossen: maakt narigheid groter (karma)

Stop met willen-doorgronden, oplossen, haast. Gedachten zijn niet behulpzaam, laat ze maar. Observeer maar reageer niet.

FASE ROOD: Pijn-lichaam

Iets hongert naar pijn, onware overtuiging wil niet sterven, zoekt schuld, (ingebeeld) drama, tegenvallers, verkrampt, stelt alles overdreven zwart/wit voor, wil anderen meesleuren, veinst diep zelfmedelijden (helpt niet), paniekaanval (ongevaarlijk), woede, triestheid, beknelling, suïcidale gedachten (don't).

Alles wat denken aanraakt gaat pijn doen (karma)

Deze pijn is onpersoonlijk, gevolg van een misverstand en gaat voorbij. Laat je verstand maar miskleunen, geloof er niet in en ga niks bevechten. Sterke gevoelens an-sich zijn niet gevaarlijk. Concludeer niks, beslis niks, laat spanning weglekken.

FASE ZWART: Openbreken van blokkades, crisis

Het denken loopt vast. Verwarring, doelloosheid, levensenergie lamgelegd, stuiptrekkingen, angst/bliss, wie ben ik?

Denken beseft zijn eigen beperking (eigenbelang, arrogantie).

Kun je stoppen ook maar iets te vragen aan het denken? Offline dat onding. Besef je dat je toekijkt op denken/gevoel/lichaam, dus je bent dat niet.
EHBO puzzels

 

Eerste Hulp Bij Ongewenste gevoelens

Onrust is een teken dat iets zich wil losmaken, waar je aan gehecht bent. Dat is pijnlijk. Maar blokkades, verwarring, oordelen en angst loslaten is goede pijn. Terwijl je dat toestaat, geloof nix van gedachten die opkomen, gooi ze weg. Ook als ze afleiding beloven, willen ‘helpen’, of wat dan ook. Ervaar het alleen maar, passief. Wat voel je? Emotie? Beknelling? In je lichaam? Als er een probleem is, schrijf het op en denk later pas na. Besef dat er na elke uitademing een adempauze mogelijk is, 1 of 2 seconden stilte. Ben denkbaar dat spanning je nu getoond wordt, en je die energie kunt laten verdampen. Grijp je kans, nu of nooit, als je authentiek wilt worden, zonder tegenstrijdigheden. Ken je Zelf, je diepste wens, ook al is die vaag. Deze golf van ongemak is Tijdelijk. Door los te laten kom je eindelijk af van angst die niet bij je past. Ook onnodige aannames laten dan makkelijker los. Zie 'Verkramping'.

Eerste Hulp Bij Overdaad

Zit je hoofd vol met verwarrende aannames, is het wellicht tijd om ruimte vrij te maken? Schrijf dan iets op waarvan je overtuigd bent. Is het ook werkelijk waar? En kun je dat überhaupt zeker weten? Check ook of het omgekeerde onwaar is. Wie ben je zonder deze overtuiging, en zou dat ok zijn? Het kan best shockerend zijn om te zien in hoeveel onwaarheid je gelooft. Wil je een hoofd vol strategieën, als-dit-gebeurt-doe-ik-dat? Of ben je liever wat spontaner, zonder je gedrag vooraf vast te pinnen? Wellicht komt het leven je dan tegemoet, en wordt authentiek jeZelf zijn zo vertrouwd dat je je geen zorgen meer maakt. Om alert te kunnen reageren en te zien/voelen wat op dat moment nodig is, is ruimte nodig. Spoel daarom regelmatig onnodige aannames door, laat ze los. Zo kun je merken dat er niets fout is met je ware Zelf, als je die een kans geeft.

Eerste Hulp Bij Obsessie

Normaal ben je heel vaak ingezoomd op iets specifieks. Een gedachte, een gevoel, iets dat je ziet, en word je meegesleurd van een detail naar het volgende. Uitzoomen is het tegenovergestelde. Leer je bewust te worden van aandachtsverkramping door om en om In- en Uit te zoomen. Begin met een sudoku spelletje. Na pakweg een minuut: stop er plotseling mee. Je mind gaat dan protesteren, kijk daarop toe maar ga er niet op. Zie nu eens wolken voor je, in je voorstelling of in werkelijkheid, je hele blikveld. Of wat ruimte, rondom jezelf of tussen de sterren. Of luister naar geluiden ver weg. Zolang het maar groot en vaag is. Besef dat je nu even niet Denkt. Zodra er weer meeslepende gedachten opkomen, terug naar de Sudoku, een minuutje, enzovoort, om en om. Na een aantal rondjes merk je hoe het voelt als je aandacht een gedachte vastgrijpt, en dan weer loslaat. Volgende oefening: zoom steeds uit als er niets belangrijks te denken valt.

Weten of denken
Basisgevoelens
Bewustwording

 

Advaita vanuit Denken: Het denkproces uitzuiveren, omdat dat bij vrijwel iedereen ernstig vervuild is geraakt door opvoeding, scholing en aannames vanuit de maatschappij. Doel is om te komen tot een kale vorm van 'constateren' hoe het zit. En om te leren - wanneer informtie ontbreekt - hoe daadwerkelijk te stoppen met (geloof in) denken.

 

Advaita vanuit Gevoel: Het gevoelsinstrument uitzuiveren, omdat dit bij vrijwel iedereen is aangetast doordat we werden overladen met onware signalen en ontkenning.

 

Bewustwording: Denken en gevoel (en waarneming) werken op elkaar in, waardoor vaak versterking (rajas) en/of wrijving (tamas) ontstaat. Dat is een uitnodiging tot steeds verder onderzoek en verdieping. Vanuit liefde voor bewustwording kan een automatische zuivering optreden, en dan blijkt dat het leven zichzelf leeft, ook zonder aannames en strategiën.

  

Advaita vanuit Eenheid: Er blijkt een hogere Kennis aanwezig, die niet is aangeleerd. Bewustzijn draagt steeds dat aan wat nodig is. Verlost van het benauwde perspectief van het persoonlijke, dienen zich steeds nieuwe inzichten aan.

 

Valkuilen: Het veld rondom zelfrealisatie ligt bezaaid met verleiding, comfortabele hoekjes om aan vast te houden, aanleiding voor verwarring en afleiding. Zie 'Valkuilen'.

 

 

 

Advaita vanuit logica (1)

 

Ben je geïnteresseerd in techniek, wetenschap, logica,

de werking van computers, mobieltjes, 3D games?

Verdiep je je in onderzoek, filosofie, wiskunde?

Focus op competitie, economie, efficiëntie?

Maak je je druk zodat het steeds "klopt"?

 

Maar misschien ben je zo gedreven in je denken,

dat je vergeet te onderzoeken wat niet-klopt,

en kom je niet dieper dan als-dan logica,

dus speelbal van onbewuste gevoelens

 

Door het héle systeem te leren kennen

kan het denken worden gezuiverd.

 

 

 

Advaita vanuit gevoel (2)

 

Ben je geïnteresseerd in psychologie, relaties?

Focus je op gevoel, sociale verbanden, harmonie?

Heb je te maken (gehad) met therapie, crises, depressie

Zoek je rust/troost in spiritualiteit, geloof of religie?

Maak je je druk omdat een goed gevoel "moet"?

 

Misschien ben je zo'n kei in het volgen van gevoel,

dat je vergeet negatief gevoel te onderzoeken

Zo blijft een subtieler niveau onzichtbaar

dat je niet verdedigt met harde logica

 

Door het héle systeem te leren kennen

kan gevoel een veel zuiverder sturing geven.

 


 

 

  Advaita vanuit eenheid (3)

 

Als het dwingende, harde van het denken begint te verdwijnen, en tegenstellingen minder meer opkomen,

 

als de overheersende lading van gevoel begint op te lossen, met open interesse voor mooi en lelijk,

 

als je minder vasthoudt, leunt op verstokte conclusies, loslaat om ruimte vrij te maken,

 

als waarneming je niet onmiddellijk meer meezuigt in aangeleerde patronen,

 

als je subtieler gaat ervaren, nieuwe zintuigen en gewaarwordingen,

 

als je bemerkt dat Doen geleidelijk plaats maakt voor Zijn,

 

als je bewust wordt van helderheid en zijnsbesef,

 

dan kunnen 'ik' en 'de wereld' versmelten

 

tot één waarneming zonder ego.

 

Hoe ziet dat er uit in

 

 de praktijk?

 

Energie (gunas)
  Hoe ziet het er uit Wat te doen (optioneel)
Tamas Traag, moe, niet-doen, passief, slaap, duister, vergeten. onwetendheid, status-quo, verval, sterven, oplossen, terugtrekken, lethargie, corruptie NG trots t.a.v. doener NG inert verlangen het perverse INERTIE, CONSOLIDATIE
➤ Rempedaal
Denk/doe/kijk je vanuit gewoonten en automatismen? Ben alert, wat zijn gevolgen? Schrijf dingen op. Ga bewegen. Laat je leven niet vegetatief voorbijgaan
Sattva Helder, harmonie, intelligentie, evenwicht, zuiverheid / orde, structuur, zuiverheid van intentie en handelen, welbevinden. Open bewustzijn toelatend. Stil, zuiver Zijn. Doet in beweging komen, ontkiemen, bloeien, ontstaan, leven. NG zijnsbesef NG helderheid verlangen anderen gelukkig maken Een met je diepste natuur. Tamas en Rajas neutraliserend. Vol aandacht (liefde, interesse) ZIJNSBESEF
➤ Sturen met wijsheid / jeZelf volgen
Herken** Verblijf in stilte** Scherp, alert, tijd voor onderzoek, hoe het is. . vanuit stilte, aandachtig denken/doen Onderzoek het essentiële, leren, inzicht, juist handelen, zuiver de wil (persoonlijke intentie=denken/doen) Willen weten, doen, ontdekken, scheppen: met verdiepende kwaliteit
Rajas Energiek, beweging, meer, activiteit, zin, creativiteit, geagiteerd, verandering, vurigheid, transformatie, opbouwend. NG energie verlangen hartstocht MOTIVATIE OM IN BEWEGING TE ZIJN
➤ Gaspedaal
Pas op: Put uit, het werkelijk waardevolle missen, karma (unfinished business), hak op de tak, doorrennen, ADHD, hyper, onverzadigbaar, passie Zoek stilte, neem rust, ga mediteren Wat je doet/denkt/creëert zaait onrust? Nodigt uit tot oppervlakkigheid?
Eenheid Eenheid: Geen energieverlies voor onderhoud van afscheiding tussen het persoonlijke en geheel (ego). Een heel andere manier van zijn, weten, waarnemen, doen, laten, willen, krijgen, connectie met universum.
➤ Soepel en precies met de universele stroom meebewegen
Verkramping
Valkuilen
Een zeer diepgewortelde overtuiging is die van Identiteit. Proberen vast te leggen, en vast te houden aan, 'wie ik ben'. Hoe spaak het ook loopt, onder geen voorwaarde van 'ik' mogen veranderen, of zelfs loslaten.
Vele westerlingen zijn doorgeslagen in hun denken, en gebruiken het om 'het leven' mee 'op te lossen', alsof het een logisch puzzeltje is. Wat overigens nooit lukt, want waarheid veel te flexibel om te vangen in strategieën.
Sommigen zijn teruggeschrokken van denken, schuwen hardheid van exacte constateringen en bouwen geen schild en wilskracht op om zich te ontdoen van onwaarheid.
Vanuit gevoel kun je overmatig focussen op het negatieve, in depressie en therapie terechtkomen.
Jezelf verliezen in streven naar 'happy' en 'fun', wat altijd tijdelijk is en geen ware diepgang bereikt.
Op weg naar eenheid verheerlijken velen het begrip 'verbondenheid'. Maar één hoeft geen 'contact' te maken met één, is niet bang voor één, hoeft geen één te accepteren, etc. Onze taal is ongeschikt om eenheid te beschrijven.
Vanuit afgescheidenheid is het moeilijkom het idee van 'voordeel' en 'handel' los te laten. De vraag "wat levert eenheid mij op?" is een groot struikelblok
De drang om 'er bij te willen horen', ten koste van innelijke tegenstrijdigheid, is fnuikend. Je bent al één met alles.
Een diepe wens om eenheid te 'zoeken' is zeker nuttig, maar het is onmogelijk om te 'vinden' wat je zelf bent.

Is het onmogelijk om dik tevreden te zijn met Zijn, het wonder van bestaan, en de rest te ervaren als extraatjes?

Inzichten die je 'met moeite' hebt opgedaan... durf je die ook weer los te laten, om ruimte te maken voor diepere realisatie? Lastig... tot het begint te dagen dat elke vorm van 'behoud' doorgestoken kaart is.
Gefascineerd en gehypnotiseerd door wat je ziet/waarneemt/meent? Zolang je niet beseft dat jij dat dus niet bent.

Op weg naar Zelfrealisatie vergeten dat Zelf geen ding, object, concept of iets concreets hoeft te zijn.

Je laten afleiden door grove, luidruchtige signalen. Steeds weer vergeten om ook naar het subtiele te luisteren.

Realisatie is onmogelijk op basis van kennis van-horen-zeggen. Het gaat om innerlijk Weten, intiemer dan kennis.

Door verhalen, meningen en verklaring in je hoofd steeds te herhalen, met behulp van woorden die je niet werkelijk hebt onderzocht of ingezien, raken misverstanden steeds steviger verankerd.

*Script Index

BIJSLUITER: Bezoek van deze site kan ongewenste bijwerkingen hebben. Geliefde aannames kunnen losrammelen, waardoor het psychologische immuunsysteem wordt aangetast en onverbloemde Realiteit kan binnendringen. Angst, onrust en verwarring zijn tijdelijke ontwenningsverschijnselen van de aandoening "persoonlijkheid", waarna onherstelbaar verlies kan optreden van geloof in zorgen, egoïsme en afgescheidenheid. Neem in geval van heftige bijwerking contact op.